Darmowa dostawa od 249,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Aram Natura Olej rokitnikowy 100% z rokitnika syberyjskiego  100ml

Aram Natura Olej rokitnikowy 100% z rokitnika syberyjskiego 100ml

Rozmiar
26,90 zł
brutto / szt.
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
14 dni na darmowy zwrot
Ten produkt nie jest dostępny w sklepie stacjonarnym
Bezpieczne zakupy

Skład oleju rokitnikowego z rokitnika syberyjskiego Aram Natura:

Olej z owoców rokitnika otrzymany metodą ekstrakcji - 100%.

Karotenoidy nie mniej niż 230 mg/100 gr.

 

Olej otrzymywany jest z owoców rokitnika, kwaśnych, ale dojrzałych i soczystych. Ma swój unikalny zestaw kwasów tłuszczowych.

Wśród nich są:

kwas palmitooleinowy (omega-7, 54% kwasów tłuszczowych)

kwas palmitynowy (17-47%),

oleinowy (2-35%)

linolowy (5-16%).

Te proporcje tworzą prawdziwy "eliksir młodości". Kwas Omega-7 wchodzi w skład lipidów skóry, przyspiesza regenerację oraz pomaga w gojeniu się ran. Dlatego olej z rokitnika jest idealny do użytku wewnętrznego, jak też skuteczny składnik dodawany do Twoich kosmetyków.

Charakterystyczną cechą oleju z rokitnika jest obecność w jego składzie dużej liczby karotenoidów. To prekursor witaminy A, znanej z działania przeciwutleniającego.

Zgodnie z zawartością tych substancji olej rokitnika jest niekwestionowanym liderem wśród wszystkich olejów roślinnych. Witamina A syntetyzowana z karotenoidów w ludzkim ciele powoduje:

-silne gojenie się ran i działanie przeciwzapalne olejku z rokitnika

-odgrywa kluczową rolę w tworzeniu odporności

-w procesach wzrostu i produkcji hormonów steroidowych w ludzkim ciele

-w funkcjonowaniu narządów wzroku i funkcjonowaniu układu rozrodczego

-w procesach naturalnej syntezy kolagenu i keratyny

-jest niezbędna do normalnego stanu aparatu wzrokowego, skóry i błon śluzowych

-jest „odpowiedzialna” za regulację poziomu cukru we krwi

-bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej i szkliwa zębów.

Wysokie jest także stężenie witaminy E w oleju rokitnika. Ta przeciwutleniająca substancja w oleju rokitnika jest 2 razy wyższa niż w oleju z kiełków pszenicy.

Witamina E wzmacnia działanie przeciwzapalne, immunostymulujące i gojenia ran witaminy A zawartej w oleju z rokitnika.

Ponadto ta „witamina młodości”:

-pomaga utrzymać optymalną równowagę hormonalną i normalne nawilżenie skóry

-poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i mięśni

-odgrywa bardzo ważną rolę w zapobieganiu przedwczesnego starzenia się ludzkiego ciała.

Z zawartością innego przeciwutleniacza - witaminy C, olej rokitnika prowadzi również, ustępując jedynie olejowi z dzikiej róży. Należy zauważyć, że w oleju rokitnika jest znacznie więcej witaminy C niż w pomarańczach, cytrynach i innych owocach cytrusowych.

Uczestnicząc w syntezie kwasów nukleinowych, metabolizmu węglowodanów i lipidów, o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwalergicznych, witamina C:

-odgrywa ważną rolę w tworzeniu krwi

-produkcji kolagenu i syntezie hormonów steroidowych

-ma korzystny wpływ na funkcjonalny stan narządów wzroku

-podobnie jak Witaminy A i E zawarte w oleju z rokitnika aktywnie przyczyniają się do wzmocnienia odporności.

 

Jak stosować olej z rokitnika?

W przypadku zapalenia przełyku zaleca się stosowanie oleju z rokitnika 3 razy dziennie, 1 łyżeczkę.

W przypadku zapalenia żołądka, wrzodów żołądka i dwunastnicy olej z rokitnika należy przyjmować 1 łyżeczkę 20 minut przed jedzeniem. Powinno się go przyjmować 21-28 dni.

Przy zwiększonej kwasowości soku żołądkowego olej z rokitnika należy zmyć alkaliczną niegazowaną wodą mineralną.

W przypadku oparzeń 1-2 stopnia, urazów skóry spowodowanych promieniowaniem, odmrożeń, odleżyn, ciężko gojących się ran, owrzodzeń troficznych, czyraków, przetok i innych urazów i chorób dermatologicznych, olej z rokitnika pipetą nakładamy na wcześniej oczyszczoną i umytą skórę, a następnie nakładamy na nią bandaż z gazy, który zmienia się co drugi dzień.

W przypadku zapalenia warg (pęknięcia w kącikach ust, zapalenie czerwonej granicy i błony śluzowej warg) smarujemy uszkodzony obszar wargi olejem z rokitnika.

ostrym i przewlekłym zapaleniu zatok zaleca się wstrzykiwanie 5 ml sterylnego oleju rokitnika do zatoki szczękowej codziennie 2 razy dziennie.

W przypadku zapalenia migdałków, zapalenia gardła, zapalenia krtani konieczne jest smarowanie błon śluzowych migdałków lub gardła olejem z rokitnika przez 7-8 dni dziennie, 2 razy dziennie, a także codzienne 15-minutowe inhalacje z użyciem oleju z rokitnika.

W przypadku chorób dziąseł (zapalenie dziąseł, zapalenie przyzębia, choroba przyzębia) przebieg aplikacji olejem z rokitnika na dotknięte obszary dziąseł przyniesie wymierne korzyści (przy takim zastosowaniu na dotknięty obszar dziąseł nakłada się skręcone sznurki z waty na 12-15 minut, bogato nasączone olejem rokitnika).

W przypadku hemoroidów i innych chorób proktologicznych zaleca się wprowadzenie do odbytu czopków z olejem z rokitnika (po wstępnym wypróżnieniu) (przebieg leczenia - 2 tygodnie).

Podczas leczenia takich chorób można również stosować kompresy zewnętrzne w postaci gazy nasączonej olejem rokitnika zwyczajnego (kompresy należy nakładać co najmniej 3-4 razy dziennie, czas trwania kompresu powinien wynosić co najmniej 1 godzinę).

Zaleca się łączenie zewnętrznego stosowania oleju rokitnika z jego wewnętrznym zastosowaniem (1 łyżeczka dziennie).

 

Zastosowanie oleju rokitnika w kosmetologii:

Wysokie stężenie w oleju rokitnika substancji, które korzystnie wpływają na kondycję skóry, paznokci i włosów, determinuje różnorodne zastosowanie tego przydatnego, naturalnego produktu w kosmetologii.

Wnikając głęboko w naskórek i skórę właściwą, poprawia metabolizm i mikrokrążenie w tłuszczu podskórnym, promując odżywianie, zmiękczając skórę, a także chroni skórę przed wysuszeniem i złuszczaniem (mono- i wielonienasycone kwasy i witamina E zawarte w oleju z rokitnika niezawodnie chronią skórę przed utratą wody)

Przywraca skórze równowagę lipidową i kwasowo-zasadową

Poprawia jędrność i elastyczność skóry, eliminuje zmarszczki starcze i mimiczne (witaminy A, C i krzem, które są częścią oleju z rokitnika, stymulują naturalną syntezę kolagenu, który odpowiada za jędrność i elastyczność skóry).

Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry związanemu z nierównowagą hormonalną związaną z wiekiem

Skutecznie i szybko regeneruje skórę uszkodzoną przez słońce lub oparzenia chemiczne

Zapobiega stanom zapalnym skóry i pomaga wyeliminować trądzik (olej rokitnikowy jest bogaty w substancje, które działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie i antyseptycznie na skórę)

Poprawia kondycję włosów i skóry głowy (olej z rokitnika wzmacnia meszki włosowe, zapobiega wypadaniu włosów z łojotokiem, stymuluje wzrost włosów, nadając im blask i jedwabistość)

Olej z rokitnika, jest często stosowany zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak i kosmetologii domowej do wzbogacania produkty do pielęgnacji skóry i włosów, a także jest stosowany w:

Różne maski i kremy do pielęgnacji skóry suchej, łuszczącej się, zgrubiałej, dojrzałej, starzejącej się, tłustej i problematycznej 

Kosmetyki po opalaniu
Pomadki
Maski do pielęgnacji włosów
Produkty do aromaterapii
Olejki do masażu

Olej z rokitnika, wzbogacony witaminami i minerałami, jest również skutecznym narzędziem wzmacniającym i odżywczym do rzęs oraz pielęgnującym łamliwe i zniszczone paznokcie.

Dziś na półkach sklepów jest wiele marek tego produktu, ale nie wszystkie mają rzeczywisty efekt.

Jakość i odpowiednio skuteczność oleju z rokitnika całkowicie zależy od trzech ważnych punktów: lokalizacji krzaka, zawartości karotenoidów (głównego aktywnego składnika), a także metody ekstrakcji oleju z owoców.


Nigdy preparat o niskiej zawartości karotenoidów z miernych surowców nie będzie miał skuteczności prawdziwego oleju z rokitnika pozyskiwanego z wysokiej jakości dojrzałego rokitnika.

Symbol
4820029860036
Kod producenta
4820029860036
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep wraz z Zaufanymi Partnerami przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie np. IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności, a także w celach analitycznych, marketingowych, oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań w tym także do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych) oraz do poprawnego działania strony internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do cookie możesz określić w Twojej przeglądarce.

Klikając „ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY” wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki oraz na dostosowanie treści na stronie naszego Sklepu do Twoich preferencji, a także w celach statystycznych i marketingowych, w tym do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych). Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie poprzez usunięcie plików cookies z przeglądarki z danego urządzenia końcowego.

Jeżeli klikniesz „NIE WYRAŻAM ZGODY” - nie będzie możliwe wejście na stronę Sklepu.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel